2013 Νέα χρονιά – Νέοι Ορίζοντες

Μπήκαμε αισίως στη νέα χρονιά που εκτός από δύσκολη, κατά τους σοφούς οικονομολόγους μας, λήγει και σε 13 που για τους απαισιοδοξους είναι  γρουσούζικο και για τους υπόλοιπους -ας πούμε τους αισιόδοξους – τυχερό!
Γιά μένα είναι η χρονιά που πρέπει να βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες. Κι αυτό θα φανεί από πόσα και ποιά θα επιλέξουμε να πραγματοποιήσουμε.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί επιδοθήκαμε σ ένα ξέφρενο πανηγύρι -άλλοτε ειλικρινές και σοβαρό κι άλλοτε επιφανειακό και ξεπεσμένο, συζητήσεων, στρογγυλών τραπεζιών, συνεντεύξεων, παράθυρων στην τηλεόραση, γραπτών κειμένων κλπ σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε!
Βολεύει πολύ το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο: όλοι μας! Όλοι μας υπεύθυνοι, όλοι μας ανεύθυνοι, όλοι μας σε όλα …..
Λοιπόν, η ώρα της αλήθειας κοντεύει να φτάσει γιά τους περισσότερους και όλες οι προσπάθειες για απολλωλότα πρόβατα και εξιλαστήρια θύματα δεν θα είναι ικανές να γλυτώσουν κάποιους «εξυπνότερους».
Η ώρα της αλήθειας είναι κοντά και για τον καθημερινό απλό πολίτη και απαιτεί να δείξει εν τοις πράγμασι επι τέλους την ωριμότητά του. Και ωριμότητα χωρίς κρίση δεν υπάρχει:τα λάθη μας μάς διδάσκουν πώς να ξεχωρίζουμε τα θέλω από τα μπορώ,  ότι τα ωραία δεν είναι πάντα αυτά που  πρέπει, οτι όσοι μας επαινούν δεν θέλουν πάντα το καλό μας, ότι λιτότητα και ανάπτυξη μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν,κλπ, κλπ….
Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς -αν δεν το κάναμε ήδη – ας αναρωτηθούμε:
Τι κάναμε εμείς για τους συμπολίτες μας, για τη γειτονιά μας, για τους συναδέλφους μας.  Τους βοηθήσαμε; Τους επικρίναμε; Τους κατακρίναμε; Τους δωσαμε ελεημοσύνη; Τους βοηθήσαμε να αναπτυχθούν δείχνοντάς τους /μαθαίνοντάς τους κάτι; Τους θεωρήσαμε ισάξιους με εμάς;
Πώς εκφράσαμε το θυμό μας, την αντίδρασή μας, την λύπη μας;
Ας απαντήσουμε με ειλικρίνεια και μετά ας θέσουμε τις προτεραιότητες σύμφωνα με αυτά που που θα μας έκαναν υπερήφανους, όχι για να κομπορημονήσουμε αλλά υπερήφανους για να ριγήσουμε, να δακρύσουμε που τα καταφέραμε…μέσα μας να ζητοκραυγάσουμε, μέσα μας να φτερουγίσει η καρδιά μας που τα καταφέραμε να προωθήσουμε θετικά τον δίπλα μας.
Αν βάλουμε στόχο τα λιγότερα συσσίτια το 2013, αυτό θα σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχιας, περισσότερες πραγματικές κοινωνικές θέσεις εργασίας, λιγότερη μαύρη εργασία στην οποία συμβάλουμε 100% , περισσότερη επιχειρηματική καινοτομία, λιγότερη γραφειοκρατία και διαφθορά, καλυτερη γενική εκπαίδευση επί της ουσίας, λιγότερη πτυχιολαγνεία, περισσότερη προσοχή στην ουσία, λιγότερες κουβέντες μ αυτούς που μας κολακεύουν, περισσότερες συμφωνίες με τους επαίοντες χωρίς κλισέ,

image

λιγότερες επιδοτήσεις για τις επιδοτήσεις και περισσότερες στοχευμένες δράσεις με κριτήρια το αποτέλεσμα,…..
Τα θεωρείτε γενικόλογα; δεν είναι καθόλου γιατί πολλοί από εμάς βρίσκονται κοντά ή είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν, για μεγάλα ή μικρότερα θέματα και τότε δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι κάθε πράξη ή μη πράξη μας μετράει.  Πολλές φορές αυτά που δεν κάνουμε κοστίζουν περισσότερο…
Το 2013 είναι μια χρονιά που την αφιερώνω στις Πραξεις!  «Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς» μου λέει συχνά ο σοφός πατέρας μου. Ας κάνουμε πράξη αυτά που ευαγγελιζόμεθα τόσα χρόνια.  Ηρθε η ώρα και είμαι σίγουρη ότι όχι μόνο δεν θα το μετανιώσουμε αλλά πολλοί θα το ευχαριστηθούμε, θα γοητευθούμε και θα γοητεύσουμε…..
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s