Εγκώμιο Απραξίας

Ο Francois Jullien, επηρεασμένος από την Κίνα και τη φιλοσοφία της, απευθυνόμενος σε στελέχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα που όλοι επιδιώκουμε ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ!
Ναί, καλά διαβάσατε. Την απραξία. Πολλοί θα τρέξουν να πούν οτι για να επιτύχεις «βαδίζοντας» με τον καιρό γίνεσαι καιροσκόπος. Ίσως έτσι κερδίζουν αυτοί που λέγονται κερδοσκόποι. Χρειάζεται βεβαίως και η «Μήτις» ώστε να μπορείς να ξεπεράσεις τις Συμπληγάδες, να  αντισταθείς στις σειρήνες, να κρυφτείς, ανάμεσα στα άκακα πρόβατα, ως ΚΑΝΕΝΑΣ και να φτάσεις στην Ιθάκη σου κι ας σε κυνηγάνε οι Ερινύες σου…  Μήπως ήταν καιροσκοπισμός η «πανούργα νοημοσύνη» ή  «καπατσοσύνη» του Οδυσσέα;
Στην εξέλιξη του Ευρωπαικού πολιτισμού πού τόσα έδωσε η αρχαία κλασσική φιλοσοφία μας η μήτις χάθηκε από τη γλώσσα
Το κενό ήρθε να καλύψει κατά ένα μέρος η «φρόνησις» του Αριστοτέλη της οπίας η λειτουργία είναι να συνδέει το ιδεατό με την εφαρμογή του και μειώνει το χάσμα μεταξύ τους.  
Φυσικά κάνουμε αξιολόγηση της υφισταμένης κατάστασης αγνοώντας πολλές φορές ότι υπάρχουν και παράγοντες υπεράνω των δυνατοτήτων μας και σαφώς μας βγάζουν BLR (=beyond local repair).  Στο Βατερλώ ο Ναπολέων αγνόησε τη βροχή όπως οι Ρωσσοαυστριακοί  είχαν παντελώς ξεχάσει την ομίχλη.  Ίσως όπως ο Χίτλερ είχε υποτιμήσει τον βαρύ ρωσσικό χειμώνα;
Ο κινέζος στρατηγός δεν θέτει στόχους ούτε καταστρώνει σχέδια. Ανιχνεύει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την Εσωτερική δύναμη της κατάστασης, να συντονιστεί με τη φυσική πορεία των πραγμάτων, ώστε να κάνει τις συνθήκες να δουλέψουν για λογαριασμό του.
ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΠΕΤΥΧΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ.
…και το «εγώ» πώς κομπάζεται και κομπορυμωνεί άραγε;…..

image
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s